Beer Cake

  • Назва сорту: BEER CAKE
  • Стиль: американський вершковий ель (ACA)
  • Щільність початк. сусла (плато), °P: 13.5
  • Вміст алкоголю, %: 5.8
  • Гіркота, од. IBU: 18
  • Наявність: в наявності
  • Відпускна ціна броварні (1 літр): 60 грн.

Beer Cake (og-13.5, abv-5.8, ibu-18) – преміальний вершковий ель, відноситься до питомо американських стилів. Народжений у 1800-х роках легкий та питкий American Cream Ale став дотепною відповіддю американських броварів на появу на Північному Сході світлих лагерів, що їх почали варити переселенці з Німеччини.

Не зважаючи на назву, вершковий (або кремовий) ель не має в складі жодних вершків, кремів, лактози чи будь-яких інших молочних домішок. Напій вариться на заторі з дворядових та шестирядових ячмінних солодів на пом’якшеній воді із додаванням американських сортів хмелю, кукурудзяних пластівців, кукурудзяного (безглютенового) мальтодекстрину та дріжджів. Історично деякі броварі навіть використовували лагерні штами дріжджів або суміш лагерних та елевих, втім, це було ще до часів Сухого Закону. Ферментація та дозрівання вершкового елю відбувається за зниженої температури.

ACA швидко набув поширення у Новій Англії та загалом на атлантичному узбережжі США. Додавання у сусло кукурудзи зробило напій природнім та улюбленим у штатах так званого “Кукурудзяного поясу”, зокрема в Іллінойсі, Індіані, Мічигані, Айові тощо. З Середнього Заходу вершковий ель поширюється вниз лівобережжям Міссісіпі, аж до Кентуккі та Теннессі, де місцеві броварі додатково настоюють ель у діжках з-під бурбону та додають у нього ваніль. Лише поява у Каліфорнії парового пива (висококарбонізованого гібриду “лагер/ель”) не “пустила” ACA далі на захід від Міссурі.

У часи Сухого Закону варінням вершкового елю масово переймаються канадські броварі, переважно з (хмм, чого б це?) прилеглих до США провінцій. Особливістю оновленого стилю вершкового елю є додаткова фільтрація, яка зробила вершковий ель кришталево прозорим, немов кьольш. Також нові сорти вершкового елю стали менш гіркими, баланс післясмаків змістився з хмільних до солодових. Висока карбонізація та легке тіло роблять post-prohibition ACA надзвичайно питким, напій навіть отримує неофіційну назву “ігристий ель”. Власне саме такий вершковий ель повертається у США після відміни Сухого Закону. Деякий час вершкові елі були надзвичайно популярні, втім, з часом були усе ж таки витіснені з ринку лагерами масового виробництва.

Із початком ери крафтового пивоваріння інтерес до ACA відроджується, вершкові елі варяться у різних варіаціях, від олдскульного на лагерних дріжджах та класичних хмелях до сучасних версій на каскадних хмелях та із додаванням кукурудзяних та фруктових екстрактів. Броварі “Станіславської Гальби”, створюючи свою версію вершкового елю, орієнтуються на золоту середину – наш вершковий ель Beer Cake створюється лише з натуральних інгредієнтів, і він є усе ж таки елем, а не лагером.

Beer Cake доволі легкий та питкий, але із помірним вмістом алкоголю та середнім тілом, карбонізацією від помірної до високої, відчутним кукурудзяним ароматом із нотками бурбону та свіжим післясмаком спілої дині. Солом’яно-золотистий колір напою підкреслюється цнотливо білою густою пінкою, втім, не надто рясною.

Beer Cake має незначну, але відчутну гіркоту, збалансований хмелево-солодовий смак, але у післясмаках солод усе ж таки дещо переважає. Висока карбонізація надає відчуття “хрусткості” напою у роті. Післясмак сухий та солодкий, дехто відчує слабенькі пряні чи фруктові нотки.

Вершковий ель гарно втамовує спрагу! Його можна пити і влітку і взимку, його охоче цідять суворі хлопці, але він прийдеться до смаку і дівчатам, то ж, цей стиль може стати чудовим медіатором для спілкування у барі, вдома чи на природі. Beer Cake – це солодко і смачно, немов вершкове тістечко, але це – справжній ель, який неможливо не полюбити!